Naptár

január 2018
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Comenius projekt

Megismerkedés a projekttel és a kiválasztás

2013.11.14. 20:48 | Simi Fernezelyi | Szólj hozzá!

comenius.jpgA Comenius-projekt egy európai pályázat, amelyben EU-s országok vesznek részt (esetünkben: Olaszország, Dánia, Svédország, Hollandia, Magyarország és Spanyolország). Az Európai Uniónál, a magyar Tempus 

Közalapítványon keresztül pályázni lehet nemzetközi iskolai együttműködések finanszírozására, és az iskolánk, az AKG, öt másik gimnáziummal együtt pályázott. A pályázat témája a demokrácia, ahogy azt a tizenéves fiatalok látják. A projekt célja, hogy ezen országok, legalábbis némely iskoláiban megismertessék és mélyen értelmezzék magát a demokráciát. Két tanéven keresztül fogunk együtt dolgozni a nemzetközi csapatban, és próbáljuk több oldalról körbe járni, megvizsgálni a demokrácia kérdéskörét.

Szerencsére az AKG-ban a mi évfolyamunk, a kilencedik évfolyam vesz részt a projektben, és innen választják ki a 4 diákvezetőt is, akik az iskolát képviselik a félévenként tartott nemzetközi konferenciákon. A projektről először a nyitótáborunkban hallottunk, és kapásra mindenkinek megtetszett az egész (legalábbis ezt hallottam és magam is gondoltam). Persze én is realista voltam, akárcsak a többiek magukban, és nem hittem, hogy egyáltalán lehet esélyem a diákvezetői posztra.

Ezután, másodszor, az első iskolai napon hallottunk a Comeniusról. Még mindig töretlen lelkesedés hajtott minket, habár a pályázat részleteit még nem ismertük. Az első Együttéléstan órán került sor a részletes ismertetésre. Ekkor kaptuk meg azt a papírt, melyen rajta voltak az írásbeli pályázat követelményei, és az hogy milyen „képességek” tesznek bennünket alkalmassá a feladatra. A pályamunkámat jómagam az őszi szünet során írtam meg, és az volt az érzésem, hogy a többiekével összehasonlítva nem lesz az igazi. Az angol nyelvű szóbeli interjú ezután következett, nagyon tetszett a beszélgetés és egy, a stílusomhoz illő párbeszédet kaptam. Pár kérdésre is felelnünk kellett a pályázatunkkal kapcsolatban, de ezek egyszerűek voltak. A kiválasztás után nagyon megörültem, hogy bekerültem a négy diákvezető közé, persze mások, akik most nem lettek kiválasztva, elszomorodtak.

A feladatokat és az úticélt, továbbá az utazás részleteit később tisztáztuk. Idén decemberben Olaszországba, egy Rómától 80 kilométerre található kisvárosba fogunk utazni, ott lesz a projektindító nemzetközi konferencia. Minden résztvevő országból négy diákvezető vesz részt a konferencián, és két tanár, akik a projektet irányítják. A konferencia előtt egy kérdőívet kell készítenünk, „Kinek mit jelent a demokrácia, ki mit tud róla?” témában. Ezen kívül röviden be kell mutatnunk az iskolánkat, az országunkat is. Jelenleg a demokrácia-kérdőíven dolgozunk és mindenki nagyon várja az utazást.

 

Tóth Artúr 

Comenius

2013.10.16. 17:30 | Simi Fernezelyi | Szólj hozzá!

comenius1.jpg_381x238

Comenius pályázat logoja